Home Przepisy Zupa ogórkowa z maggi

Zupa ogórkowa z maggi

by KuchennePrzyprawy.pl

Składniki na 2 litry wody potrzebujemy następujących składników:

  • kość albo żeberka
  • włoszczyzna
  • ogórki kiszone i „woda” z nich
  • łyżka śmietany
  • łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, maggi

 

Na samym początku musimy zrobić wywar na kości/żeberkach, do którego dodajemy także włoszczyznę i przyprawy: sól, liść laurowy, ziele angielskie, wstępnie pieprz – nie dodajemy tylko maggi. Wszystko musi się dobrze zagotować, aż powstaną tzw. szumowiny – należy je zebrać łyżką i wyrzucić. Jeżeli ponownie zaczną się zbierać, to proces powtarzamy.

Następnie do kubka nalewamy odrobinę wody i dokładnie mieszamy z łyżką mąki. Dodajemy to do zupy i mieszamy.

Na tarce ścieramy do gotującej się ogórkowej kilka ogórków kiszonych.

Kolejnym etapem jest zabielanie śmietaną, nabieramy do kubka trochę zupy, czekamy aż ostygnie i mieszamy w nim śmietanę. Całość powoli wlewamy cały czas mieszając.

Na sam koniec dodajemy wody z ogórków oraz maggi i ewentualnie jeszcze pieprzu.

 

og

Może zainteresują Ciebie również....