Składniki na 2 litry wody potrzebujemy następujących składników:
- kość albo żeberka
- włoszczyzna
- ogórki kiszone i „woda” z nich
- łyżka śmietany
- łyżka mąki pszennej
- przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, maggi
Na samym początku musimy zrobić wywar na kości/żeberkach, do którego dodajemy także włoszczyznę i przyprawy: sól, liść laurowy, ziele angielskie, wstępnie pieprz – nie dodajemy tylko maggi. Wszystko musi się dobrze zagotować, aż powstaną tzw. szumowiny – należy je zebrać łyżką i wyrzucić. Jeżeli ponownie zaczną się zbierać, to proces powtarzamy.
Następnie do kubka nalewamy odrobinę wody i dokładnie mieszamy z łyżką mąki. Dodajemy to do zupy i mieszamy.
Na tarce ścieramy do gotującej się ogórkowej kilka ogórków kiszonych.
Kolejnym etapem jest zabielanie śmietaną, nabieramy do kubka trochę zupy, czekamy aż ostygnie i mieszamy w nim śmietanę. Całość powoli wlewamy cały czas mieszając.
Na sam koniec dodajemy wody z ogórków oraz maggi i ewentualnie jeszcze pieprzu.