Składniki:
175 g płatków migdałów,
2 łyżki płatków owsianych
3 gruszki,
por – białą część,
2 małe cebule,
150 g sera żółtego,
40 g masła,
850 ml bulionu warzywnego
500 ml mleka,
mielona słodka papryka (szczypta),
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Prażymy płatki migdałowe na suchej, rozgrzanej patelni.
Do dużego garnka dodajemy masło, rozpuszczamy, wrzucamy pokrojone drobno cebule i posiekanego pora.
Podsmażamy. Dodajemy resztę składników: płatki migdałowe, płatki owsiane i pokrojone drobno gruszki.
Przez chwilę gotujemy na małym ogniu.
Do warzyw dodajemy powoli mleko, wywar warzywny, ciągle mieszamy. Przyprawiamy.
Zupę gotujemy 10 min. Dodajemy starty ser.
Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przed podaniem podgrzewamy.