Składniki
- 2 średnie marchewki
- Seler
- Pietruszka
- 2 średnie ziemniaki
- sól,
- pieprz
- 2 duże cebule
- garść portulaki (liście i łodygi)
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1,5 szklanki mleka sojowego lub innego
- garść koperku
Wykonanie
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, gotujemy ok 25 min, dorzucając w trakcie gotowania sól, ziele angielskie i listki laurowe.
W trakcie gotowania warzyw przygotowujemy portulakę. Po opłukaniu, warto zanurzyć ją w dużej ilości zimnej wody na kilkanaście minut by oczyścić ją z piachu. Kroimy łodygi razem z liśćmi. Na rozgrzany na patelni wrzucamy cebulę z portulaką i smażymy ok 5 min. Dodajemy szczyptę soli i ocet. Przerzucamy zawartość patelni do garnka z warzywami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Na koniec dolewamy mleko sojowe i doprawiamy do smaku. Smacznego!