Home Przepisy Zupa cebulowa z portulaką

Zupa cebulowa z portulaką

by KuchennePrzyprawy.pl

Składniki

  • 2 średnie marchewki
  • Seler
  • Pietruszka
  • 2 średnie ziemniaki
  • sól,
  • pieprz
  • 2 duże cebule
  • garść portulaki (liście i łodygi)
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1,5 szklanki mleka sojowego lub innego
  • garść koperku

Wykonanie
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, gotujemy ok 25 min, dorzucając w trakcie gotowania sól, ziele angielskie i listki laurowe.
W trakcie gotowania warzyw przygotowujemy portulakę. Po opłukaniu, warto zanurzyć ją w dużej ilości zimnej wody na kilkanaście minut by oczyścić ją z piachu. Kroimy łodygi razem z liśćmi. Na rozgrzany na patelni wrzucamy cebulę z portulaką i smażymy ok 5 min. Dodajemy szczyptę soli i ocet. Przerzucamy zawartość patelni do garnka z warzywami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Na koniec dolewamy mleko sojowe i doprawiamy do smaku. Smacznego!

zupa_cebulowa

Może zainteresują Ciebie również....