Zioła prowansalskie (fran. herbes de Provence)są jedną z najbardziej znanych mieszanek przypraw, których bazą są świeże lub suszone zioła.
Wszystkie mają zielony kolor i charakteryzują się aromatycznym zapachem. W ich skład wchodzą zazwyczaj: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka pospolita i majeranek. To właśnie ta wysmakowana kompozycja aromatycznych ziół sprawia, że zioła prowansalskie są tak szeroko rozpoznawalne i znalazły zastosowanie w kuchniach na całym świecie.
Ta wyjątkowa mieszanka ziół została sporządzona po raz pierwszy przez francuskich kucharzy zamieszkałych historyczną krainę południowo-wschodniej Francji – Prowansję. Swoją nazwę region ten zawdzięcza Rzymianom, którzy byli niegdyś we władani tej prowincji. Nosiła ona wówczas oficjalną nazwę Galia Zaalpejska, ale Rzymianie nazywali ją po prostu Provincia Nostra – „Nasza Prowincja” i taka też nazwa upowszechniła się i została. W Polsce zioła prowansalskie są najpopularniejszą mieszanką przypraw.
Zioła prowansalskie są bardzo często stosowane podczas gotowania potraw wchodzących w skład diety bezsolnej. Mają bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka, ponieważ wspomagają procesy trawienne. Zioła prowansalskie stosuje się powszechnie do przyprawiania potraw z ryb, które uświetniają, nadając im wyjątkowy smak i zapach. Najczęściej dusi się w nich ryby lub smaży. Ponadto stosuje się je także do zup, sosów ziołowych, pieczeni, mięs mielonych, potraw z grilla, sałatek, twarogów, farszów i potraw z drobiu. Niewątpliwie ta pomysłowa mieszanka bardzo wzbogaciła współczesna kuchnię.