To łatwe, sycące, i może nawet szybkie danie, jeśli pominąć pieczenie.
Składniki na 6 porcji:
- 225 g szerokiego makaronu jajecznego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 235 ml (1 szklanka) mleka
- 140 g (1 szklanka) startego ostrego sera, np. cheddar
- 175 g tuńczyka z puszki, odsączonego
- 1 puszka (450 g) zielonego groszku, odsączonego
- Nagrzać piekarnik do 175°C. 2-litrowe naczynie żaroodporne spryskać tłuszczem w sprayu.
- W dużym garnku z osoloną wodą ugotować makaron al dente. Dobrze odcedzić.
- W średnim rondelku wymieszać mąkę z masłem i solą. Mieszać, aż masło się rozpuści, a składniki się dobrze połączą. Dodać mleko i mieszać trzepaczką, aż sos zgęstnieje (zwykle osiąga właściwą konsystencję tuż zanim zacznie się gotować). Do mieszaniny dodać ser i mieszać, aby ser się rozpuścił i wszystko się dobrze połączyło. Wmieszać tuńczyka, groszek i makaron. Wyłożyć równomiernie do przygotowanego naczynia.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.