Składniki:
• 1 posiekana cebula
• 1 marchewka
• 1 pokrojony w kostkę słodki ziemniak
• 1 pokrojona w kostkę cukinia
• 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka ziaren kolendry
• ½ łyżeczki szafranu
• 2 łyżki oliwy
• 1 zmiażdżony ząbki czosnku
• 1 łyżka startego imbiru
• 200 g pomidorów z puszki
• 7650 ml bulionu warzywnego
• 300 g ciecierzycy z puszki
• 1 łyżka miodu
• Kuskus
• harrisa
• Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na początku należy ugotować kuskus, zgodnie z zaleceniami zamieszczonymi przez producenta na opakowaniu. W międzyczasie podsmażamy ziarna kolendry i kminu rzymskiego, do momentu wydzielenia przez nie aromatycznej woni i rozgniatamy je drewnianą łyżką. Gdy ziarna będą już gotowe, zalewamy szafran 1 łyżką wrzątku. Na rozgrzanej patelni należy zeszklić cebulę. Dodajemy do tego przyprawy, czosnek, imbir i laskę cynamonu. Całość podsmażamy przez około 1 minutę. Gdy wszystko będzie gotowe. dodajemy pomidory, cukinię, marchew i ciecierzycę. Po 2 minutach całość należy wymieszać, wlać przygotowany bulion i szafran i doprowadzić roztwór do wrzenia. Następnie wszystko dusimy przez około 20 – 25 minut. Na koniec, całą potrawę doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy łyżkę miodu. Danie podajemy z ugotowanym wcześniej kuskusem i 1 łyżką harrisy.
Opcjonalnie potrawę możemy również podawać z dodatkiem kurczaka.
Smacznego!
Tadżin z ciecierzycy z harissą
Poprzedni