Sylwester w domu, u znajomych, w górach a może na balu? Dla tych, którzy bawią się na imprezach domowych polecam przygotowanie szaszłyków. Ten przysmak przeważnie wszystkim smakuje i jest prosty w przygotowaniu.
Składniki:
– 2 piersi z kurczaka
– 20 dag boczku wędzonego
– 1 papryka czerwona
– 1 cebula
– przyprawa gyros
– sól, pieprz
– olej rzepakowy
Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka kroimy w dużą kostkę. W szklance mieszamy przyprawę gyros, sól, pieprz i oliwę. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy mięso i odstawiamy na godzinę do lodówki. Paprykę kroimy w duże kwadratowe kawałki, cebulę w krążki a boczek w kwadratowe paski. Na długie patyczki do szaszłyków nadziewamy na zmianę kawałki mięsa z kurczaka, paprykę, boczek i cebulę. Przygotowane szaszłyki smażymy na patelni grillowej aż mięso nie będzie surowe.