Składniki :
Mięso mielone wieprzowe 400 g.
Makaron Lubella „spaghetti” 150 g.
dwa ząbki czosnku
jedna średnia cebula
smalec wieprzowy 40 g.
puszka pomidorów krojonych np Łowicz
przyprawy: oregano
pieprz ziołowy
pieprz czarny
imbir
chilli
sól
Jak przygotować :
Czosnek, cebulę drobno posiekać. Rozpuścić w rondelku smalec, wrzucić na rozgrzany cebulę i czosnek. Smażyć aż do zeszklenia, dodać mięso wieprzowe i smażyć aż zmieni kolor na „siwy”. Podczas smażenia dodać przyprawy: oregano, pieprze, chilli, imbir, sól i puszkę pomidorów. Dusić na małym ogniu. Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia i wrzucić dużą łyżkę soli wraz z pokruszonym makaronem. Gotować ok 20 minut. Ugotowany makaron przełożyć na sitko przelać zimną wodą. Makaron położyć na talerz polać gęstym mięsnym sosem. Sos jest ostry i aromatyczny. Spaghetti jest mięsne bo dodałam mało makaronu. Duże porcje starczą na dwie osoby… jak nie więcej 🙂