Roślina dwuletnia do 60 cm. wys. Uprawiana głównie odmiana korzeniowa (var. rapaceum Gaud.) której korzenie i liście używane są jako warzywo i jako przyprawa.
Seler jest powszechnie znany jako jeden ze składników włoszczyzny. Jest rodzimą rośliną Europy. Dzięki aromatycznemu, słodkawemu, przyjemnemu smakowi był znany i stosowany szeroko przez starożytnych Rzymian, a i w obecnych czasach nie stracił nic ze swej popularności. Znane są dwie odmiany botaniczne selerów: korzeniowy, o dużych bulwach i naciowy, o aromatycznych zielonych liściach. Szczególnie w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie spożywa się dużo selerów naciowych, robiąc z nich sałatki, dodając do pieczeni i steków oraz do przyrządzania kanapek cocktailowych.
Selery działają pobudzająco na apetyt i uaktywniają działalność nerek. W wielu krajach sok wyciśnięty z tych warzyw ma zastosowanie przy kuracjach odchudzających.