Home Przepisy Sałatka z kapusty z oscypkiem i pędami wierzbówki kiprzycy

Sałatka z kapusty z oscypkiem i pędami wierzbówki kiprzycy

by KuchennePrzyprawy.pl

Składniki

  • 1 kg młodej kapusty
  • 100 g oscypka
  • 1 pęczek koperku
  • 100 g orzeszków ziemnych uprażonych
  • Sos:
  • 250ml śmietany kwaśnej
  • 150 ml jogurtu
  • 4 łyżki octu balsamicznego białego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól ,pieprz młotkowany
  • pędy wierzbówki kiprzycy

 

  1. Kapustę poszatkować w cienkie paski. Dodać posiekany koperek i starty na „łezkach” oscypek .
  2. Śmietanę wymieszać z jogurtem ,ubijając dodać ocet balsamiczny i oliwę .Doprawić pikantnie solą i pieprzem i pędami wierzbówki kiprzycy.
  3. Sos wymieszać z kapustą. Odstawić na godzinę. Sałatka dzięki dłuższemu macerowaniu staje się bardziej pikantna.
  4. Sałatkę nałożyć do miski i posypać orzeszkami.
  5. Wersja z kurczakiem,
  6. Piersi kurczaka pokroić w paski ,dobrze przyprawić solą ,pieprzem i papryką słodką i usmażyć.
  7. Wymieszać z sałatką z kapusty

 

kip

Może zainteresują Ciebie również....