SKŁADNIKI:
- 10 dag ryżu
- 2 szkl. bulionu z kostki
- 1 mała cebula
- 1 łyż. masła
- 30 g tartego parmezanu
- 2 łyż. śmietany 18%
- 1/2 łyżecz. kurkumy
- 1/2 łyżecz.curry
- sól
- pieprz
Ryż płuczę, osączam dokładnie. Cebulę obieram i drobno siekam.
W rondlu rozgrzewam masło, dodaję posiekaną cebulkę. Gdy cebula się zeszkli dodaję kolejną łyżkę masła i wsypuje ryż. Smażę wszystko na średnim ogniu około 2 minuty aż ryż stanie się szklisty. Następnie wlewam stopniowo gorący bulion – po 1/3 szklanki i gotuję aż ryż wchłonie cały płyn. Znowu dodaję 1/3 szkl. bulionu, mieszam i gotuję. Powtarzam czynność, aż do wyczerpania bulionu. Gotowanie trwa ok. 20-25 minut. Gdy ryż znacznie zwiekszy swą objętość i będzie prawie miękki dodaję kurkumę i curry. Dodaję także śmietanę, sól i pieprz. Na koniec dodaję starty parmezan i mieszam. Podaję na gorąco do mięsnych czy rybnych dań.Na koniec można dodac również groszek, warzywa i cytrynę.