Składniki
filet rybny
3 ziemniaki
3 cebule
3 marchewki
seler
200 ml śmietany
125 ml passaty pomidorowej
przyprawa Nam pla
mąka
Filet rozmrażamy, osuszamy i kroimy na kawałki. Doprawiamy, oprószamy mąką i obsmażamy na oliwie z obu stron. Zdejmujemy z patelni.
Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojonego w kostkę selera, marchewkę i ziemniaki pokrojone w cienkie talarki. Podsmażamy parę minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Warzywa układamy na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na nie kładziemy rybę i całość zalewamy jogurtem wymieszanym z passatą i doprawionym przyprawą Nam pla.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 50 minut.