• 1,5 kg surowego boczku
• 2 łyżki suszonej bazylii
• oregano
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• Hyzop
• pieprz
• sznurek kuchenny
Płat boczku nacieramy sporą ilością hyzopu z obu stron. Następnie mieszamy ze sobą oregano, bazylię i słodką oraz ostrą paprykę. Czosnek obieramy oraz drobno siekamy. Jedną stronę boczku nacieramy czosnkiem. Płat mięsa zwijamy wzdłuż krótszego boku (czosnek ma się znaleźć w środku rolady) i ciasno związujemy kuchennym sznurkiem.
Całość polewamy oliwą z oliwek, owijamy ciasno folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Boczek wyjmujemy z folii spożywczej i wkładamy do brytfanki. Pieczemy przez ok. godzinę. Po tym czasie nacinamy rękaw od góry, tak by rolada się nam zrumieniła. Pieczemy przez 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy roladę do ostygnięcia po czym wkładamy do lodówki na kilka godzin. Roladę kroimy w plasterki jak wędlinę na kanapki.