Składniki:
• 500g żywych raków
• pęczek natki pietruszki (same łodygi), pocięta na 5 cm kawałki
• 6 ząbków czosnku- poprzecinanych na połówki
• 4cm imbiru, pokrojonego na plasterki
• 5 pokruszonych papryczek chili
• 2 łyżeczki pieprzu syczuańkiego
• kilka liści laurowych
• 3 anyże gwiaździste
• łyżeczka brązowego kardamonu- rozgniecionego nożem
• pół szklanki wina shaoxing
• 1 łyżka sosu sojowego
• sól i pieprz do smaku
Starannie oczyść raki. Następnie podgrzej olej w woku, dodaj papryczki, pieprz, czosnek i imbir i smaż mieszając aż do uzyskania mocnego aromatu. Później należy dodać raki i podlać wszystko winem. Całość smażymy tak długo aż raki przestaną się ruszać. Dodajemy sól, sos sojowy, liście laurowe, anyż i kardamon i smażymy dalej mieszając aż zrobią się czerwone. Pamiętajmy o tym, że większe raki o grubszych skorupach będą potrzebowały więcej czasu. Następnie dolewamy wody do momentu zakrycia raków i gotujemy całość około 15 minut aż sos się zredukuje. Na końcu dodajemy łodygi pietruszki.
Smacznego!