Home Przepisy Pulpety z owsem a’la gołąbki

Pulpety z owsem a’la gołąbki

by KuchennePrzyprawy.pl

Składniki na 16 pulpetów:
na pulpety: 

  • szklanka ziaren owsa ( do kupienia w tym sklepie internetowym)
  • 500g mięsa mielonego
  • 1/4 główki małej kapusty włoskiej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki czerwonej papryki
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej

na sos:

  • pół szklanki wywaru z warzyw
  • puszka krojonych pomidorów z bazylią
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Ziarno owsa (wcześniej namoczone przez kilka godzin) ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie ok. 30 minut. Z kapusty wycięłam głąba, oderwałam zewnętrzne liście, a resztę drobno poszatkowałam. Tak przygotowaną sparzyłam na sitku i dokładnie odsączyłam z wody. Na odrobinie oleju podsmażyłam pokrojoną cebulę i czosnek. W misce wymieszałam dokładnie ugotowany i odsączony owies, mięso, kapustę, cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą i wszystko przyprawiłam. Z przygotowanej masy uformowałam 16 pulpetów, które lekko obsmażyłam. Przygotowałam sos – na patelnię wlałam pomidory, 2 łyżki oliwy i wywar z warzyw, podusiłam razem ok 3 minuty. Pulpety ułożyłam w formie do zapiekania, podlałam sosem i piekłam 45 pod przykryciem w 170 stopniach, a następnie bez przykrycia przez 10 minut.
pulpet

Może zainteresują Ciebie również....