Składniki na 16 pulpetów:
na pulpety:
- szklanka ziaren owsa ( do kupienia w tym sklepie internetowym)
- 500g mięsa mielonego
- 1/4 główki małej kapusty włoskiej
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki czerwonej papryki
- łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- olej
na sos:
- pół szklanki wywaru z warzyw
- puszka krojonych pomidorów z bazylią
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Ziarno owsa (wcześniej namoczone przez kilka godzin) ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie ok. 30 minut. Z kapusty wycięłam głąba, oderwałam zewnętrzne liście, a resztę drobno poszatkowałam. Tak przygotowaną sparzyłam na sitku i dokładnie odsączyłam z wody. Na odrobinie oleju podsmażyłam pokrojoną cebulę i czosnek. W misce wymieszałam dokładnie ugotowany i odsączony owies, mięso, kapustę, cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą i wszystko przyprawiłam. Z przygotowanej masy uformowałam 16 pulpetów, które lekko obsmażyłam. Przygotowałam sos – na patelnię wlałam pomidory, 2 łyżki oliwy i wywar z warzyw, podusiłam razem ok 3 minuty. Pulpety ułożyłam w formie do zapiekania, podlałam sosem i piekłam 45 pod przykryciem w 170 stopniach, a następnie bez przykrycia przez 10 minut.