Przyprawa do marchewki po koreańsku specjalnie została skomponowana dla tej właśnie potrawy. Skład mieszanki to: papryka słodka, papryka chili, czosnek granulowany, cebula suszona, kminek mielony, gałka muszkatołowa, przyprawy korzenne, sól, cukier. Marchewka po koreańsku stanowi ciekawy dodatek do mięs pieczonych.
Podaje przykładowy przepis do wypróbowania:
1 kg marchewki,
1/2 szklanki oleju,
kilka ząbków czosnku (5 – 7)
2łyżki octu
2 – 3 łyżeczki przyprawy
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce w długie paski. Olej podgrzać i gorącym zalać startą marchewkę.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Gdy marchewka ostygnie polewamy ją octem, dodajemy rozmiażdżony czosnek i przyprawę. Mieszamy. Odstawiamy. Najlepiej smakuje następnego dnia, potrawa uzyska wówczas właściwy smak i aromat.