Przyprawa do steka
Przyprawa do steków to idealny sposób, aby oddać smak wołowego mięsa przypiekanego nad ogniem lub smażonego na mocno rozgrzanej patelni. Chociaż stek, występujący również pod nazwą befsztyku, ma długą tradycję i wiele wariantów w kuchni francuskiej czy włoskiej.
Pod podstawową nazwą jest jednak najbardziej znany w wersji bardzo amerykańskiej, a więc i przyprawa do steka doskonale oddaje taki jej charakter, z nutą obowiązkowego chili oraz ostrej papryki. Dzięki nim danie będzie ogniste, wyraziste i każdy kęs wzbudzi apetyt na więcej. Mieszanka bazuje jedynie na naturalnych składnikach dlatego nie zawiera glutaminianu sodu, sztucznych barwników i konserwantów. Doskonały aromat i orzeźwiający smak zawdzięcza w dużej mierze ziołom, które tworzą wyjątkowe połączenie z ostrym chilli.
W jaki sposób podać stek wołowy z przyprawą?
Przyprawa do steka wołowego sprawdzi się doskonale w zestawieniu z amerykańskim sposobem przyrządzenia i podania – a więc ze stekiem usmażonym na niewielkiej ilości tłuszczu lub na grillu, podanym solo na talerzu w postaci dużej porcji. Pikantne mięso równie znakomicie sprawdzi się w kanapce czy w postaci burgera.
Pieczenie w piekarniku albo podgotowanie z sosem pozwoli natomiast nieco złagodzić i zrównoważyć ostry smak mieszanki przypraw. Najczęściej na steki wykorzystuje się mięso wołowe, eksperymentować można także z innymi jego rodzajami, które dzięki przyprawie nabiorą wyrazistości smaku i aromatu.
Sposób użycia
Przyprawą do steków posyp mięso na początku smażenia lub pieczenia. Możesz też natrzeć je na pewien czas przed przyrządzeniem i odstawić do lodówki aż do momentu poddania ich obróbce termicznej – wówczas smak będzie jeszcze bardziej intensywny, a mięso zdąży przesiąknąć przyprawami.