Przyprawa do barszczu to wyjątkowa, bardzo aromatyczna mieszanka przypraw i ziół, która podnosi smak każdego barszczu, nadając im staropolskiego charakteru.
Barszcz – to zupa pochodzenia ukraińskiego, klasyka polskiego stołu, zna ją każdy, popularna w krajach Europy Centralnej i Wschodniej, przykuwa uwagę głębokim aromatem.
Podstawowym składnikiem barszczu są buraki, które polecane są ze względu na silne działanie zdrowotne. Zawarte w nich przeciwutleniacze (polifenole) czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, wspomagając pracę układu krwionośnego. Dodatkowo mają silne działanie antynowotworowe: neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki przed rakiem i starzeniem się organizmu. Są bogatym źródłem żelaza, wapnia, magnezu i potasu, kwasu foliowego (dlatego potrawy z buraków polecane są szczególnie dzieciom, kobietom w ciąży oraz osobom z anemią).
Buraki w każdej postaci wzmacniają odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe, dodatkowo przywracają równowagę w żołądku po zakwaszających go mięsiwach i słodyczach.
Przyprawę tę stosuje się do barszczu czerwonego, ukraińskiego, białego, z kiszonej kapusty, potraw z buraków i kapusty, do żurku.
Skład jej to:pietruszka nać, ziele angielskie, czosnek granulowany, liście laurowe, majeranek, kwasek cytrynowy, sól.
Przyprawa do barszczu
Poprzedni