Home Przyprawy świata Pokrzywa

Pokrzywa

by KuchennePrzyprawy.pl

Kiedyś na przednówku gotowano z pokrzywy zupę. Był to doskonały sposób na przetrwanie trudnego okresu i uzupełnienie po zimie witamin. Medycyna ludowa zaleca, aby w okresie zmęczenia wiosennego pić co dzień na wzmocnienie sok ze świeżych liści pokrzywy. Kurację można stosować cały rok pijąc napary z suszonej pokrzywy. Pokrzywa jest prawdziwą skarbnicą aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Z liści – po sparzeniu gorącą wodą lub krótkim (3-4 min) obsmażeniu na oleju – przyrządza się zupy, dodaje się do nadzienia, sałatek, jajecznicy, omletów, mielonych mięs, past i nadzienia słonych ciast. Nieźle wychodzi mieszanka BMP (liście brzozy, mniszka, pokrzywy).

Można je przyrządzać jak szparagi lub drobno pokrojonymi zastępować zieloną pietruszkę.
Nasiona pokrzywy można używać do zagęszczania zup zamiast kaszy.

 

pok

Może zainteresują Ciebie również....