Świąteczny piernik staropolski, przełożony podgrzanymi powidłami śliwkowymi i oblany prawdziwą czekoladą.Ciasto na ten piernik należy przygotować 5 – 6 tygodni przed świętami, aby zdążyło dojrzeć. Następnie 4 – 6 dni przed świętami należy upiec 3 placki i przełożyć powidłami, aby ciasto zdążyło skruszeć.
Wbrew pozorom ciasto łatwo się przygotowuje, piecze i przekłada, potrzeba tylko troszkę obliczeń matematycznych, aby odpowiednio wcześnie nastawić ciasto do leżakowania, pieczenia, przekładania i na koniec do skruszenia. Bardzo polecam, bo piernik smakuje wyśmienicie, zdecydowanie inaczej niż szybkie pierniki, jest bardziej aromatyczny, pachnący, bardziej zbity, a jednocześnie miękki i delikatny, po prostu świąteczny, staropolski smak.
Składniki:
- 25 dag miodu prawdziwego (dałam wielokwiatowy nektarowy)
- 3/4 szklanki cukru
- 12,5 dag masła
- 50 dag mąki pszennej
- 2 małe jajka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 40 g przyprawy do piernika