Stosowany jest głównie do dań kuchni europejskiej i orientalnej. Doskonale sprawdza się w daniach pieczonych oraz smażonych. Dodawany jest głównie do cielęciny, drobiu, ryb, sosów, sałatek, jaj, zup oraz deserów lodowych. Ponadto, ze względu na swój kolor można nim garnirować różne potrawy. Pieprz różowy stanowi również składnik mieszanek ziołowych.
Elementy kulinarne
Czerwone jagody pieprzu są zrywane z pnącza drzewa rosnącego w Indiach. Najpierw mają kolor zielony, następnie czerwony, a wysuszone, najbardziej dojrzałe są czarnego koloru.
Pochodzenie Prawdopodobnie pochodzi z Peru.
Smak
Charakteryzuje się gorzkim, intensywnym, ale nie palącym smakiem.
Zapach Ma delikatny, słodko-korzenny aromat.
Kolor
Pieprz ten ma barwę od jasnoróżowego do czerwonego.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Dzięki zawartym w nich kapsaicynoidom, wspomaga trawienie i działa przeciwbólowo.
Uboczne skutki działania
Pieprz jest przyprawą niewskazaną dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego, gdyż ma on działanie drażniące.
Pieprz Różowy
Poprzedni