Pieprz biały znalazł szerokie zastosowanie w gastronomii. W związku z tym, że ma mniej palący smak niż pieprz czarny, doprawia się nim delikatne drobiowe mięso, mięso ryb, białe sosy, pasztety i sery. Ponadto podkreśla smak warzyw, zup, podrobów i deserów.
Pieprz biały pochodzi z Indii. Produkuje się go na indonezyjskiej wyspie Bangka.
Charakteryzuje go delikatny, korzenny smak.
Nie wyróżnia się specyficznym aromatem, gdyż zawiera mniejsze ilości olejków eterycznych.
Ziarenka pieprzu są żółto-szare.
Sprzyja wydzielaniu soków trawiennych, ułatwiając w ten sposób trawienie.
Pieprz może działać drażniąco na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Nie polecany osobom cierpiącym na nadkwasotę.
Pieprzu białego używa się, aby nadać wyrafinowanego smaku słodkim deserom, np. gruszkowym, truskawkowym i piernikom.