Home Przepisy Pieczona łopatka wieprzowa z miodem i pieprzem czosnkowym

Pieczona łopatka wieprzowa z miodem i pieprzem czosnkowym

by KuchennePrzyprawy.pl

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej bez kości

Marynata:

  • 1 łyżka pieprzu czosnkowego
  • 2 łyżka musztardy sarepskiej 
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej 
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego

Sposób przygotowania:

  1. Umyte, oczyszczone i osuszone mięso natrzyj wszystkimi połączonymi składnikami marynaty, umieść w rękawie do pieczenia, dokładnie zawiąż.
  2. Łopatkę odstaw na 2-3 godziny do lodówki, a następnie piecz 2 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  3. Podawaj z chrzanem żurawinowym.

lopatka

Może zainteresują Ciebie również....