Pasternak zwyczajny jest rośliną z rodziny baldaszkowatych o łodydze sięgającej 100 cm., w górnej części rozgałęzionej, ostro kanciastej, bruzdkowatej.
Kwiaty Pasternaka są małe, posiadające żółtą koronę.
Roślina jest bogata w furokumaryny, owoce zaś w tłuszcze i szczawian potasu. Korzenie charakteryzują się wysoką zawartością suchej masy a co za tym idzie – wysoką wartością odżywczą, większa niż korzenie marchwi.
Przyprawę stanowi świeży korzeń pasternaku, przypominający smakiem pietruszkę, ale słodszy i łagodniejszy. Obecnie używany jest bardzo rzadko, razem z innymi warzywami oraz ziołami do przyprawiania ragout wołowiny.
Zarówno w kuchni francuskiej jak i austriackiej znajduje nieco częstsze zastosowanie jako przyprawa słynnego pot au feu. Korzeń Pasternaka dobrze harmonizuje ze wszystkimi warzywami dodawanymi do zup, i sosów. Olejek lotny, który pozyskuje się z korzeni stosowany jest do produkcji mieszanek oraz gotowych preparatów przyprawowych.
Pasternak
Poprzedni