Jagody goji to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają mnóstwo witaminy C oraz innych składników odżywczych.
Owoce goji ze względu na ogromną zawartość witaminy C, są trzecim na świecie jej naturalnym źródłem zaraz za południowoamerykańskim camu camu oraz australijską śliwką kakadu. W 100 gramach goji znajduje się aż 2500 mg dobroczynnej witaminy.
Kolcowój zawiera bardzo dużą ilość składników odżywczych, jakie potrzebujemy każdego dnia do poprawnego funkcjonowania:
węglowodany ( 68% masy suszonych jagód goji stanowią węglowodany)
białka ( 12% masy suszonych jagód goji stanowią węglowodany)
tłuszcze ( 10% masy suszonych jagód goji stanowią tłuszcze)
błonnik ( 10% masy suszonych jagód goji stanowi błonnik)
Przyjrzyjmy się składowi „czerwonych diamentów” dokładniej:
Owoce goji to bogactwo aż 11 minerałów oraz 22 śladowych minerałów – spożywanie tych jagód zapewnia w 10% dzienne zapotrzebowanie na wapń, 24% na potas, 100% na żelazo, 18% na cynk, 91% na selen, 100%, także na tryptofan, miedź, german, fosfor
beta-karoten – w ilości większej, niż w marchewce
polisacharydy – wzmacniają system immunologiczny
zeaksantyna- substancja antyoksydacyjna, wzmacniająca wzrok
witamina B1, B2, B6, E oraz jest naturalnym, bogactwem witaminy C.