Oregano to przyprawa mająca ciemno-zielone, pachnące pieprzowo listki. Jest bardzo blisko spokrewniona z majerankiem. O ile w kuchni rozpowszechnioną nazwą tej rośliny jest oregano, to jej zazwyczaj używaną nazwą botaniczną jest lebiodka pospolita. Oregano zwane jest też dzikim majerankiem.
Jako przyprawę stosuje się zarówno świeże listki, jak i suszone, a także macerowane w oleju (oliwie z oliwek) czy occie. Najczęściej kojarzy się z przyprawianiem pizzy, gdyż jest ona klasyczną przyprawą w tej potrawie.
Oregano doskonale komponuje się z czosnkiem, jak i też i chili.
Oregano wyśmienicie nadaje się do przyprawiania pomidorów, zup, potraw z ryb i jaj, a także do przyprawiania sera czy pieczeni.
Pierwotnie oregano (lebiodka) jako przyprawa była rozpowszechniona w krajach zachodnich Europy, gdzie m.in. wchodzi w skład ziół prowansalskich. W Polsce szerzej stosowana jest dopiero w ostatnich latach (pomimo, że bardzo powszechnie u nas występuje w stanie naturalnym).