MIRASOL (Miracielo) – jej nazwa jest tłumaczona jako „w stronę słońca” i nawiązanie do sposobu w jaki papryka rośnie na krzewach – strzeliście w górę. Charakteryzuje się owocowym, lekko truskawkowym smakiem.
Wygląd: długość ok.7 cm, szerokość 1,5-3 cm; wydłużona chili o gładkiej powierzchni i czerwonym kolorze
Zastosowanie: głównie do sosów, a także do zup, i gulaszy
Występowanie: w północnym i środkowym Meksyku
Jest to ostra odmiana papryki, której nazwa tłumaczona jest jako \”w stronę słońca\” i nawiązuje do sposobu jej rośnięcia. Jej owoce mają długość ok. 7 cm i szerokość 1,5 – 3 cm. Kształt ich jest wydłużony, a barwa czerwona. Mają gładką lub pomarszczoną powierzchnię. Papryka Mirasol charakteryzuje się truskawkowym smakiem. Stosowana jest głównie do suszenia, jak również do zup, gulaszy i sosów.