Składniki
- 250 g młodego, nie zdrewniałego korzenia imbiru
- 1/2 litra wody (2 szklanki)
- 250 ml 3% octu ryżowego
- 1 – 2 łyżki białego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
- Obieramy młode części kłącza imbiru ze skórki i szatkujemy je na możliwie cienkie plasterki za pomocą szatkownicy do warzyw lub obieraczki.
- Zagotowujemy składniki zalewy.
- Osobno zagotowujemy pół litra wody.
- Wrzucamy plasterki imbiru do wrzątku, doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy krótko, ok. 30 sekund żeby imbir stał się bardziej miękki lecz nie stracił swoich właściwości smakowych i zdrowotnych.
- Dokładnie odcedzamy nie wylewając wody z gotowania.
- Wrzącą wodą z gotowanego imbiru zaparzamy zieloną lub czarną herbatę, albo słodzimy miodem i wypijamy jako gorący napój leczniczy przy przeziębieniu i grypie
- Plasterki imbiru wkładamy do wyparzonego wrzątkiem słoika, zalewamy zagotowaną zaprawą octową, natychmiast zakręcamy.
- Powystudzeniu trzymamy w chłodnym miejscu. Jesli zakrętka nie “chwyciła”, to można zagotować słoik tak, jak słoiki z kompotem lub wystarczy trzymać w lodówce.
- Imbir nadaje się do jedzenia już po 3 dniach, ale można marynować go dłużej. W zawekowanym słoiku nawet do pół roku.