Arrowroot to skrobia pozyskiwana z bulw karaibskiej rośliny zwanej w języku polskim Marantą trzcinowatą. Jest to lekkostrawna skrobia używana do przygotowywania i zagęszczania wielu potraw: biskwitów, pudingów, ciastek, galaretek, sosów, zup. Jest używana głównie w kuchni koreańskiej i wietnamskiej.
Jest nie do przecenienia w kuchni, ponieważ w odróżnieniu od innych skrobi i mąk używanych jako zagęszczacze tworzy klarowne sosy. Nigdy nie są matowe, jak po dodaniu skrobi kukurydzianej, mąki pszennej czy kukurydzianej. Nie ma glutenu, więc można nią zastąpić mąki podczas gotowania w diecie bezglutenowej. Jednak jak inne skrobie jest czystym węglowodanem i dlatego nie ma wartości odżywczych jak mąka. Jako zagęstnik jest lepsza od innych, ponieważ działa w niższych temperaturach, niż inne skrobie i mąki. Ponadto jej moc zagęszczania nie zmniejsza się pod wpływem kwaśnych składników. Dlatego jest idealna do przygotowywania doskonale znanego nam z chińskich barów sosu słodko-kwaśnego, o konsystencji kisielu. Jest bardziej naturalna w smaku i nie wpływa na smak potraw. Zastosowana nawet niskiej temperaturze nie nadaje potrawie mącznego posmaku.