Składniki:
- 1 brokuł
- 400 g makaronu tagliatelle
- 1 doniczka świeżej bazyli
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- 50 g tartego parmezanu
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Sposób przygotowania:
- Weź odetnij z brokuła małe różyczki, a twardą łodygę pokrój w cienkie paseczki.
- Zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli, wrzuć do niej makaron i kawałki łodygi brokuła. 3 minuty przed końcem gotowania makaronu (wg instrukcji na opakowaniu) wrzuć do garnka różyczki brokuła.
- Odcedź makaron używając sitka lub durszlaka. W czasie, kiedy twój makaron się gotuje, do wysokiego naczynia wrzuć wszystkie składniki na pesto, użyj blendera, aby uzyskać zieloną „papkę”.
- Odcedzony makaron przesyp z powrotem do garnka. Dodaj pesto i wymieszaj.
- Przełóż makaron na talerze. Jeśli zostało ci kilka liści bazylii, udekoruj nimi danie.