Macierzanka tymianek to gatunek rośliny należący do rodzin jasnowatych. Zwyczajowo nazywana jest też tymiankiem pospolitym, tymiankiem właściwym lub tymianem. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, obecnie rośnie dziko w Maroku, Grecji, Turcji, Włoszech oraz Hiszpanii. Uprawia się go w wielu rejonach świata.
Znany od starożytności, podobno jest lekiem na nieśmiałość. Stosowany jako przyprawa jest głównie w kuchni francuskiej – odznacza się niezwykle silnym aromatem. Ziele tymianku zawiera olejek, którego głównymi składnikami są tymol i karwol – właśnie wzajemny stosunek obu tych fenoli odpowiada za walory smakowe przyprawy.
Ma działanie bakterio- i grzybobójcze oraz wykrztuśne. Używa się go przy kaszlu, dolegliwościach gardła (kaszel, chrypka), do poprawy apetytu a także trawienia. Zawarte w liściach substancje wykazują również działanie przeciwutleniające.