Wiele rodzajów Limnophila znaleziono w spokojnych wodach południowej Azji. Niektóre z nich są popularnymi roślinami akwariowymi. W Wietnamie, limnofila pachnąca jest uprawiana głównie na zalewowych polach ryżowych.
Podobne odmiany, Limnophila rugosa (Roth) Merril (syn. L. roxburghii, Herpestris rugosa Roth) posiadające liście o zapachu zbliżonym do anyżu, są sporadycznie stosowane w kuchni
Przyprawa ma specyficzny aromat, trudny do opisania. Przypomina cytrynę, lecz jest bardziej drażniący.
Główne składniki aromatyczne
Limnofila jest jedną z przypraw stosowanych prawie wyłącznie lub głównie w kuchni wietnamskiej. Jej intensywny, bardzo cytrynowy zapach doskonale komponuje się z mięsem ryb słodkowodnych. W południowych rejonach Wietnamu, limnofila jest niezbędną przyprawą pikantnej zupy rybnej (canh chua). Jest zwykle stosowana w stanie surowym, grubo posiekana i często służy również jako dekoracja wielu południowo wietnamskich potraw. Canh chua jest w zasadzie łagodniejszą wersją ognistej tajskiej zupy tom yam, która częściej jest przygotowywana nie z ryb, lecz z krewetek.
Liście zawierają ok 0,13% olejków eterycznych, których głównymi składnikami są limonen oraz perilaldehyd.