Home Przyprawy świata Kwiat muszkatołowy

Kwiat muszkatołowy

by KuchennePrzyprawy.pl

Kwiat muszkatołowy jest przyprawą uzyskiwaną z osnówki nasion muszkatołowca wonnego. Drzewo muszkatołowca wonnego (łac. Myristica fragrans) pochodzi z Jawy, należy do rodziny muszkatołowców i osiąga wysokość do 12 metrów. Z nasion dojrzewających w żółtych owocach przypominających wyglądem śliwkę, otrzymuje się przyprawę znaną jako gałka muszkatołowa, a z otaczającej nasiona osnówki – kwiat muszkatołowy. Po zbiorze owoców usuwa się miąższ, zdejmuje osnówkę, suszy się ją i miele. Kwiat muszkatołowy po wysuszeniu ma kolor zółty.
Kwiat muszkatołowy jest jedną z najdroższych przypraw. Ze względu na skomplikowaną technologię produkcji jest droższy od gałki muszkatołowej.
Kwiat muszkatołowy zawiera olejek lotny, który nadaje mu charakterystyczny zapach. Smak ma słodkawogorzki, trochę palący.

Używane części rośliny: osnówka nasion

Zastosowanie:
Kwiat muszkatołowy ma podobne zastosowanie, jak gałka muszkatołowa: głównie do potraw słodkich: kremów, kompotów, tortów, ciast, słodkich potraw z ryżu, napojów alkoholowych, win i likierów.
Przyprawa jest stosunkowo nimacis3etrwała, trzeba ją przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Może zainteresują Ciebie również....