Home Przepisy Kurczak jerk

Kurczak jerk

by KuchennePrzyprawy.pl
Prosto z Jamajki ostry kurczak marynowany w nietypowej zalewie.
Składniki
  • 6-8 kawałków kurczaka (najlepiej udek i podudzi)
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka Scotch Bonnet
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka startego imbiru (lub mielonego)
  • garść świeżego tymianku lub łyżka suszonego
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • sok z 1 limonki
Sposób przygotowania
  1. Wrzuć wszystkie składniki poza kurczakiem do miksera i zmiel na gładką masę. Powinna mieć dosyć gęstą konsystencję.
  2. Zanurz kawałki kurczaka w marynacie i wsadź do lodówki najlepiej na 24 do 48 godzin.
  3. Wybierz metodę pieczenia:
    a) GRILL-  Ustawiamy kurczaka wysoko nad żarem i często przewracając grillujemy ok. 45 minut.
    b) PIEKARNIK- Pieczemy temperaturze 180 stopni C, początkowo przez 60 minut w zamkniętym naczyniu zanurzone w marynacie, a następne 30 bez przykrycia, przewracając raz i smarując marynatą z naczynia.
  4. Kurczak musi być soczysty, dlatego trzeba uważać, aby go nie wysuszyć. Marynata przyjmie czarniawą barwę. Nie oznacza to spalenizny. Gdy czujemy, że kurczak jest już gotowy, wyjmujemy i serwujemy na talerze.

jerk-3

Może zainteresują Ciebie również....