Prosto z Jamajki ostry kurczak marynowany w nietypowej zalewie.
Składniki
- 6-8 kawałków kurczaka (najlepiej udek i podudzi)
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 cebula
- 2 dymki
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka Scotch Bonnet
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka startego imbiru (lub mielonego)
- garść świeżego tymianku lub łyżka suszonego
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- sok z 1 limonki
Sposób przygotowania
- Wrzuć wszystkie składniki poza kurczakiem do miksera i zmiel na gładką masę. Powinna mieć dosyć gęstą konsystencję.
- Zanurz kawałki kurczaka w marynacie i wsadź do lodówki najlepiej na 24 do 48 godzin.
-
Wybierz metodę pieczenia:a) GRILL- Ustawiamy kurczaka wysoko nad żarem i często przewracając grillujemy ok. 45 minut.b) PIEKARNIK- Pieczemy temperaturze 180 stopni C, początkowo przez 60 minut w zamkniętym naczyniu zanurzone w marynacie, a następne 30 bez przykrycia, przewracając raz i smarując marynatą z naczynia.
- Kurczak musi być soczysty, dlatego trzeba uważać, aby go nie wysuszyć. Marynata przyjmie czarniawą barwę. Nie oznacza to spalenizny. Gdy czujemy, że kurczak jest już gotowy, wyjmujemy i serwujemy na talerze.