Home Przepisy Krem z pomidorów

Krem z pomidorów

by KuchennePrzyprawy.pl

Składniki

krem z pomidorów2

500 g dojrzałych pomidorów
kilka listków bazylii
100 ml śmietany
750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
1 łyżeczka cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 marchew
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 szalotka
do smaku sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Umyj pomidory i przekrój na pół. Szalotkę, czosnek, marchew obierz i posiekaj. Rozgrzej oliwę w garnku i duś cebulę, czosnek, marchewkę przez około 5 minut. Posyp cukrem i zkarmelizuj. Następnie dodaj koncentrat, pomidory, bulion i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj przez około 15 min. Krótko przed końcem gotowania dodaj śmietanę i bazylię, a następnie zmiksuj na gładko. Zupę przecedź przez gęste sitko. Na końcu dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowane bazylią.

Smacznego 🙂

Może zainteresują Ciebie również....