Składniki:
250g mięsa mielonego wieprzowego
250g mięsa mielonego wołowego
1 duża pieczarka
2 zabki czosnku wyciśnięte lub
1 lyzka karmelizowanej cebulki
1 mala biala bulka lub kromka chleba tostowego
½ kubka mleka
½ kubka posiekanej świeżej kolendry i pietruszki
1 jajko
1 łyżeczka ziaren kolendry (lub 2 proszku)
½ ziaren kuminu
2 papryczki chilli
Bułka tarta do obtaczania kotletów przed smażeniem
Skorka z polowy cytryny
Szczypta szafranu
Sol i pieprz do smaku
Ghee do smażenia
Mleko podgrzej i namocz w nim szafran, gdy ten kolor namocz w nim bułkę. Na patelni podsmaż pieczarkę z czosnkiem, gdy się zrumieni dodaj cebulkę i podduś przez około 2 minuty.
Rozgnieć kolendrę i kumin. W misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz bułki tartej.
Z masy uformuj 6 kotletów i obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym ghee na średnim gazie do zrumienienia się kotletów (około 7 minut).