Kolendra jest ziołem, które swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim kuchniom azjatyckim, gdzie jej obecność została zaznaczona już w najstarszych przepisach. W Indiach kolendra stosowana jest jako dodatek do sosów chutney oraz do potraw curry. Ponadto kolendra popularna była w Chinach i Tajlandii. Obecnie stosowana jest na całym świecie.
Kolendra siewna jest najbardziej znanym i najczęściej używanym gatunkiem roślin z rodzaju kolendra. W kuchni stosuje się zarówno jej świeże, jak i suszone liście. Ponieważ obróbka termiczna zmniejsza walory smakowe kolendry, dodaje się ją do dań bezpośrednio przed podaniem. Świeża kolendra szczególnie dobrze komponuje się z rybami, zupami i sałatkami. Liście kolendry pełnią także funkcję dekoracyjną. Kolendra mielona to przyprawa, którą otrzymuje się poprzez zmielenie suszonych liści rośliny. Stanowi ona składnik przypraw takich jak pieprz ziołowy, curry czy masala, używana jest także w produkcji wędlin i musztard. Kolendrę w niektórych przepisach można zastąpić natką pietruszki.