Jabłecznik na kruchym spodzie
Składniki:
- 3 szkl mąki, 4 jajka, 1 szkl cukru, 1 margaryna, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 kg -1,5 kg jabłek (najlepiej renety lub papierówki),
- cynamon, 2 łyżki kisielu (najlepiej cytrynowy)
Etapy przygotowania:
- Ciasto: z mąki, proszku do pieczenia, margaryny i żółtek zagnieść szybko ciasto. 1/4 ciasta uformować w kulkę, zawinąć w folie i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika- to ciasto będzie na kruszonkę. Pozostałe 3/4 ciasta wyłożyć na posmarowaną tłuszczem formę( ugniatać równomiernie palcami).
- Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, starte jabłka wykładać na ciasto , lekko posypać cynamonem i cukrem(ok 3-4 łyżki).
Następnie ubić 4 białka ze szklanką cukru , gdy piana będzie dobrze ubita dodać kisiel(proszek) i wymieszać łyżką, następnie białka delikatnie rozprowadzić na jabłkach. - Następnie wyciągnąć ciasto z zamrażalnika (1/4 część) i bezpośrednio zetrzeć na grubych oczkach na tarce na pianę z białek. Ciasto piec ok 50- 60 min do 200 stopni.