GORCZYCA znana jest od czasów prehistorycznych. Pilniusz wymienia 40 środków leczniczych, w których właśnie gorczyca jest podstawowym składnikiem.
Dawniej Rzymianie dodawali do każdej wyszukanej potrawy. Krążyły legendy, że liście gorczycy rosną tak szybko, że za nim by przyrządzono by jakąkolwiek potrawę to urosłyby tak duże, że można by zrobić sałatkę. Gorczyca często bywa stosowana jako dodatek do eliksirów miłości. Gorczyca występuje w kilku gatunkach. Gorczyca czarna ma mocniejszy smak, sarepska jest łatwiejsza w uprawie a biała najlepiej konserwuje przetwory. Gorczyca pochodzi głównie z rejonu Morza Śródziemnomorskiego oraz Europy południowo-wschodniej. W średniowieczu wierzono,że ziarna rzucone przy progu sprzyjają awanturom domowym, a zaszyte w pościeli „konserwują” związki małżeńskie. Natomiast ziarno gorczycy zakopane w ogrodzie o północy
odczyniają uroki rzucone przez zawistnych sąsiadów.
W zależności od techniki przerobu uzyskuje się olej, który ma zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.
Znaczne jego ilości wykorzystywane są także do celów technicznych. Makuchy, ze względu na olejki gorczyczne, nie nadają się na paszę dla zwierząt. Są one jednak cennym surowcem do produkcji musztardy.