porcja dla 4 osób
- 1 cebula
- 4 łyżki soczewicy czerwonej
- 1,5 łyżki bulguru drobnego lub kaszy jęczmiennej
- 1,5 łyżki ryżu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- chili w proszku
- pół łyżeczki czerwonego pieprzu
- czarny pierz
- pół łyżeczki kminku
- 4 szklanki wody
Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę i usmażyć, aż mąka zrumieni się. Dodać koncentrat i przyprawy, mieszać jeszcze chwilę. Dodać odrobinę zimnej wody, żeby rozcieńczyć sos.
Obrać i umyć cebulę. Pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i zeszklić. Wylać wodę i wrzucić bulgur lub kaszę, ryż i soczewicę. Gotować do miękkości. Dodać sos i gotować jeszcze 5min. Udekorować miętą i chili.