Czarna sól z Cypru, lekka i puszysta charakteryzuje się się wyjątkowymi walorami smakowymi i łagodnym aromatem Morza Śródziemnomorskiego, z reguły występuje w płatkach z dodatkiem aktywowanego węgla.
Posiada szereg właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera cenne dla zdrowia mikroelementy oraz minerały takie, jak jod, potas, wapń, magnez i selen.
Dawniej sól traktowana była jako rzecz święta, dar od bogów, wiązało się z nią sporo symboli, przesądów i wierzeń.
W wielu częściach świata kojarzona jest z gościnnością.
Obyczaj dzielenia chleba i soli symbolizuje także związek braterstwa, który nie może być zerwany.
Węgiel aktywowany dodawany do Czarnej Soli z Cypru służy do „oczyszczenia soli”, ale również ma właściwości odtruwające, oczyszczające organizm. Używa się jej także jako tzw. „finishing salt”, czyli soli, którą posypuje się wierzch dania – ze względu na jej kolor i efektowny wygląd stanowi wspaniałą dekorację. Poza tym można ją stosować tak samo, jak sól kamienną – niewielka ilość zapewnia potrawom subtelny smak.