Creme brulee to klasyka francuskich deserów. Trzeba uważać, gdyż jest to dość wymagający deser, który lubi się nie udać.
Sposób przygotowania:
Rozetnij laskę wanilii, wyskrob nasionka. Utrzyj w misce jasny i puszysty kogel-mogel z żółtek, cukru i miodu. Ciągle mieszając, powoli wlej gorącą śmietankę, dodaj ziarenka i rozkrojoną laskę wanilii. Ostudź, miskę przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki (najlepiej na całą dobę), a potem wyjmij laskę wanilii. Rozgrzej piekarnik do 90 stopni. Masę wyjmij z lodówki i wlej na głębokie talerze lub do dość płytkich miseczek do zapiekania. Ustaw te naczynia na blasze piekarnika, piecz godzinę i 20 minut, uważając, aby temperatura piekarnika nie przekroczyła 90 stopni. Możesz także ustawić krem w kąpieli wodnej (na blachę trzeba wlać tyle wody, aby sięgała do ¾ wysokości foremek) i piec 25 minut w temp. 160 stopni. Wyjmij gotowy krem z piekarnika, posyp po wierzchu brązowym cukrem. Ustaw w piekarniku opcję grill i wsuń na chwilę krem po to, aby cukier na wierzchu się skarmelizował. Uważaj, aby nie przypalić cukru.