Nie za słodkie, nie za kwaśne, nie za wilgotne, nie za suche. Idealne. Takie jest właśnie to ciasto kokosowo-rabarbarowe.
Stąd też będzie jedną z wielu niespodzianek, jakie przygotuję na niedzielę. Łasuchowa Mama, a raczej Supermama jest wyjątkowa, więc w dniu swojego święta, i nie tylko, zasługuje na wszystko, co najlepsze. Nauczone przykładem, obie dobrze wiemy, że życie jest ulotne i bardzo szybko przemija, więc najbardziej cieszą nas te podarunki, których nie można kupić, choć są najcenniejsze, czyli wspólnie spędzony czas, wsparcie, bliskość, rozmowa czy uśmiech.
Niematerialne podarki przyprawię jednak odrobinę solidnym bukietem konwalii i tym pysznym kokosowo-rabarbarowym ciastem właśnie. A potem pozostanie nam tylko wspólne spędzanie czasu a konkretniej wspólne gubienie oponek, nabytych po konsumpcji tych pysznych słodkości 🙂
Składniki:
350 g rabarabaru
200 g mąki
20 g mąki kukurydzianej
60 g wiórków kokosowych + dodatkowo 2-3 łyżki do posypania
0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oszczyszczonej
3 jajka
180 g cukru
ok 8 łyżek cukru trzcinowego demerara
90 ml oleju (ja użyłam ryżowego)
60 ml maślanki
60 ml mleczka kokosowego
skórka otarta z jednej cytryny
szczypta soli
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180°C
Wysmaruj formę do pieczenia masłem lub wyłóż papierem do pieczenia
Umyj i pokrój rabarbar na małe kawałki
Zasyp pokrojony na kawałki rabarbar 4 łyżkami cukru trzcinowego i odstaw
Ubij mikserem jajka z cukrem na puszystą masę
Stopniowo dolewaj olej ciągle ubijając masę mikserem
Wymieszaj maślankę z mleczkiem kokosowym
Przesiej mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól i dobrze wymieszaj wraz z wiórkami kokosowymi (60g)
Stopniowo dodawaj do masy jajecznej maślankę z mleczkiem kokosowym oraz mąkę w dodatkami. Nie mieszaj zbyt długo. Tylko do połączenia składników
Przełóż masę do foremki do pieczenia
Odsącz rabarbar z soku, który wyciekł po posypaniu go cukrem
Rozłóż odsączony rabarbar na cieście, posyp wiórkami kokosowymi i 4 pozostałymi łyżkami cukry trzcinowego
Zapiekaj w piekarniku przez ok 50 – 60 minut lub do tzw. suchego patyczka
Zostaw ciasto jeszcze na kilka chwil w ciepłym piekarniku
Wyjmij z piekarnika i ostudź
Przepis zaczerpnięty z:
http://www.pysznie.com/przepis/ciasto-kokosowo-rabarbarowe-rhubarb-and-coconut-cake