Składniki na 16 sztuk:
• 100 g mąki pszennej
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• pół łyżeczki sody oczyszczonej
• pół łyżeczki cynamonu
• 40 g jasnego cukru muscovado
• 50 g masła
• 1/4 łyżeczki Czerwonego Chilli Japanelo
• 2 łyżki golden syropu
• 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
Wszystkie suche składniki mieszamy w naczyniu. Dodajemy masło i chilli, wyrabiamy palcami jak na kruszonkę. Dodajemy syrop, posiekaną czekoladę i delikatnie wyrabiamy, by ciasto się połączyło, uformować kulę. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce w bardzo dużych odstępach, lekko spłaszczyć.
Pieczemy 8 – 10 minut w temperaturze 180ºC. Studzimy najpierw na blaszce (będą bardzo miękkie), po 3 minutach na kratce.