Składniki na 4 porcje:
-400 g wieprzowiny (ewentualnie zastąpić można piersią z kurczaka)
-250 g chińskiego makaronu pszennego
-4 łyżeczki sosu ostrygowego
-2 łyżki wina wytrawnego lub wermutu
-1 łyżeczka białego pieprzu
-350 ml bulionu z kurczaka
-1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej
-sól
-4 łyżki oleju arachidowego
-3 ząbki czosnku
-1 cebula
-2 łodygi selera naciowego
-1 duża marchew, starta na dużych oczkach tarki
-2-3 liście kapusty pekińskiej
-kiełki fasoli mung
-duża papryka
-olej sezamowy
Przygotowanie:
Mieszamy składniki marynaty – sos ostrygowy, wino i biały pieprz. Zamarynuj mięso i wstaw do lodówk na około godzinę. Mieszamy bulion z kurczaka ze skrobią i sosem ostrygowym.
Na dużej patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju arachidowego i dodajemy czosnek i cebulę, smażymy 2-3 minuty aż cebula się zeszkli, uważamy żeby nie przypalić.
Dodajemy mięso razem z marynatą i smażymy.
Gotujemy makaron, w lekko osolonej wodzie.
Ponownie podgrzewamy na tej samej patelni 2 łyżki oleju, dodajemy pozostałe składniki (oprócz oleju sezamowego) i smażymy 4-5 minut. Dodajemy mięso i wlewamy bulion ze skrobią i sosem ostrygowym. Gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Skrapiamy wszystko olejem sezamowym.
Przekładamy makaron do miseczek, dodajemy mięso i sos z patelni.
Smacznego!