Home Przyprawy świata Chmeli-suneli

Chmeli-suneli

by KuchennePrzyprawy.pl

Aromatyczna, lecz nie ostra mieszanka przypraw, tradycyjnie stosowana w kuchni narodów zakaukaskich, zwłaszcza w Gruzji.
W pełnej recepturze występują suszone, drobno zmielone zioła: bazylia, ostra papryka, pietruszka, seler, koper, kolendra, liść laurowy, cząber, mięta, majeranek, kozieradka, hyzop oraz krokosz barwierski lub szafran.W skład wersji uproszczonej wchodzą tylko: bazylia, ostra papryka, koper, kolendra, majeranek i szafran.
Stosowana jest w gruzińskich potrawach, jak charczo, sos orzechowy do drobiu saciwi, a także do sporządzenia adżiki. Dodawana do potraw mięsnych, surówek, sałatek, bigosu i kaszanki z dodatkiem soli.

chmieli

Może zainteresują Ciebie również....