Orzech włoski – 6 dkg
Nasiona słonecznika – 15 dkg
Cukier – 1 łyżka stołowa
Kolendra – 1 łyżeczka do herbaty
Sól – 1 łyżeczka do herbaty
Kminek zwyczajny – 1 łyżeczka do herbaty
Mąka pszenna razowa typ 1850 (graham) -50 dkg
Otręby – 1 łyżka stołowa
Woda – 300 ml
Drożdże – 4 dkg
Pieprz mielon
Kiełki lnu
Mąkę (20 dkg), sól i pieprz przesiewamy przez sitko. Na środku przesianej mąki robimy wgłębienie, do którego wkładamy pokruszone drożdże i wsypujemy cukier. Na koniec wlewamy ciepłą wodę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia, po czym dodajemy resztę mąki i pozostałe składniki.
Do posypania chleba odkładamy 2 łyżki nasion słonecznika.
Ciasto dokładnie wyrabiamy i wkładamy do wysmarowanej masłem oraz posypanej otrębami formy. Wierzch ciasta smarujemy wodą i posypujemy nasionami. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wstawiamy je do nagrzanego piekarnika. Chleb pieczemy około 40 min. w temperaturze 200ºC. Po upieczeniu chleba nie wyjmujemy od razu z piekarnika. Uchylamy drzwiczki i czekamy aż wystygnie.