Skład:
mięso wieprzowe (u mnie szynka), 0,5 kg
ryż, 100 g
papryka czerwona i zielona, każdej po pół
cebula, 1 szt.
czosnek, 4 ząbki
sos pomidorowy (Podravka), 500 g
ajvar ostry (pasta paprykowa), 195 g
woda, 2,5-3 l
świeże zioła: bazylia, pietruszka, kolendra, koperek, po 1 łyzecce
wegeta, papryka słodka i ostra, pieprz, majeranek, tymianek, liście laurowe,
orzechy laskowe, 50 g
Przygotowanie :
Wodę zagotować. Cebulkę i czosnek drobno pokroić, paprykę pociąć w cienkie paski. Mięso pokroić w grubą kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek i mięso. Kiedy mięso się zetnie wrzucić do wody. Dodać sos, ajvar, zioła i przyprawy. Orzechy drobno zmielić i dodać do zupy. Gotować ok. 1,5 h. Dodać paprykę i ryż i jeszcze gotować 20 min. Podawać ze świeżą pietruszką.
Pyszne 🙂