Składniki na około 14 bułek:
1 i 1/4 szklanki letniego mleka
7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
1/4 szklanki cukru
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
3/4 łyżeczki soli
3 i 3/4 – 4 szklanki mąki pszennej chlebowej
Dodatkowo:
1 roztopiona łyżka masła do posmarowania
Mleko lekko podgrzać, jajko roztrzepać, drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić rozczyn), masło roztopić.
Wszystkie składniki połączyć razem w naczyniu i wyrabiać około 5 minut. Ciasto będzie bardzo klejące, ale starać się nie podsypywać zbyt dużo mąką by nie było zbyt twarde. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, formować bułeczki, układać na oprószonej mąką blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem.
Piec w temperaturze 190oC przez około 15 – 20 minut. Studzić na kratce.