Home Przyprawy świata Borowik szlachetny

Borowik szlachetny

by KuchennePrzyprawy.pl

Borowik szlachetny

Opis:
Zastosowanie
Borowik szlachetny idealnie nadaje się do suszenia, marynowania, przyrządzania sosów oraz zup i sałatek.
Opis kapelusza
Kapelusz borowika szlachetnego ma średnicę od 6 do 25cm. U młodych osobników jest jasny, z wiekiem staje się jasnobrązowy i ciemnobrązowy. Kształt ma gładki i półkolisty, później poduchowaty i wypukły. Skórka kapelusza jest matowa, gładka i sucha.

Opis trzonu
Trzon borowika osiąga wysokość od 5 do 20cm. a grubości od 1,5 do 10cm. Jest koloru białego, szaro-białego lub szarawego. U młodych gatunków trzon jest pękaty, później wydłuża się i staje się maczugowaty. Posiada delikatną siateczkę o białawym lub jasnobrązowym zabarwieniu.

Występowanie
Występuje w sezonie od czerwca do listopada. Można go spotkać w lasach iglastych oraz w górskich drzewostanach świerkowych.

borowik szlachetny

Może zainteresują Ciebie również....